Bindeledd og bastard
COWIs avdeling innen anvendt forskning og rådgiving knyttet til vannrelaterte miljøspørsmål, Aquateam COWI, har en historie som viser at de lykkes med å hente ut midler fra EUs rammeprogram.
– Vi ser på oss selv som et bindeledd mellom universitet, høgskoler, forskningsinstitutter på den ene siden og næringslivet på den andre, sier Seniorrådgiver Bjarne Paulsrud i Aquateam COWI. – Vi er en bastard i norsk forskningssammenheng. Vi har forskning som levebrød til tross for at vi er et privat firma, og det har ikke helt passet inn i norske forhold. Først etter utallige EU-prosjekter som forskningspartnere, ble vi akseptert som tilsvarende partnere hos Forskningsrådet, sier Paulsrud.
Får EU-støtte
Aquateam COWI har maktet å hente inn midler fra både Innovasjon Norge, Forskningsrådet, Skattefunn-ordningen og EU, og nå også fra EUs siste forskningsprogram, Horizon 2020.- Dette skyldes grundig arbeid over tid med å bygge relasjoner og nettverk ute i Europa. Dette har gitt oss et stort nettverk av industrielle kunder, nasjonalt og internasjonalt. Vi har brukt mye tid og penger på å være til stede i markedet der de faglige diskusjonene og konferansene foregår. Og ikke minst gjelder det å forstå markedet, sier Paulsrud.
Ikke sultne nok
– Det virker som norske bedrifter ikke er sultne nok på å delta i det internasjonale markedet. Flere små og mellomstore norske bedrifter kan lykkes med å hente ut midler fra EU, nettopp fordi Horizon 2020 legger sterk vekt på næringsrettet forskning, avslutter Paulsrud.
Nye løsninger krever helhetstenkning
– Aquateam COWIs kunnskap om nye teknologiske løsninger og vårt erfaringsgrunnlag knyttet til drift av anlegg, utnyttes til det beste for selskapet og kundene når COWIs ansatte kan anvende denne kunnskapen i skisseprosjekter og mulighetsstudier, sier avdelingsleder Eilen Arctander Vik i Aquateam COWI. Hun fortsetter: – Bruk av nye løsninger og teknologi krever helhetstenkning på et tidlig tidspunkt slik at man ikke låser de mulighetene som et prosjekt gir. Ikke alle prosjekter åpner for å kunne benytte den nyeste kunnskapen innen fagfeltet, men i de aller fleste prosjektene er det langt flere muligheter enn man vanligvis tror. I noen prosjekter kan kunden også være villig til å kvalifisere ny teknologi, hvilket åpner muligheten for at COWI kan bygge opp spesialkompetanse som kan utnyttes i nye prosjekter. Dette gir rom for kreativitet, nysgjerrighet og økt interesse for fagfeltet, og muligheter til å kunne løse «nesten umulige oppgaver» på en dokumentert og god måte til beste for miljø og kunde, sier Arctander Vik.
– Når det gjelder å løse miljøproblemer har vi kompetanse til å bevege oss på steder der andre ofte ikke våger, tilføyer Arctander Vik som også tror dette gjør at det blir lettere å rekruttere erfarne fagfolk som ønsker å fordype seg mer i «faget».
Norsk næringsliv kommer ikke godt ut når vi sammenlignes med forskning og innovasjonstakten i andre land, selv om Norge bruker drøyt 20 milliarder i året på FoU(se indikatorrapport fra Forskningsrådet). Med en større andel næringsrettet forskning i COWI, bidrar vi positivt til en vekst i FoU. På denne måten skaper vi varige verdier for vårt samfunn og kommende generasjoner.